Saturday, August 17, 2013

Soalan Lazim: Shaklee atau Herbalife??

Assalamualaikum
and Hi..

Masih dalam mode raya? makan sedap hari-hari kan? mestilah dalam mode raya kan? macam mana dengan berat yang turun masa ramadhan hari tu? Masih menten? naik sikit? naik lagi banyak dari turun? huhu.. Saya Alhamdulillah, berat masih menten. Walaupun makan selalu terbabas sebab sedap sangat lauk-lauk raya ni kan. hehe

Anyway, ramai yang tanya, macam mana saya menten je? the key is to detox. Dan detox, kena la setiap hari, supaya kita tak simpan lemak-lemak dan waste lama-lama dalam badan. Ok? mudah je kan? Satu lagi soalan yang saya selalu dapat ialah, orang tanya pasal perbandingan antara Shaklee and Herbalife products. Honestly, saya tak pernah consume HL. So saya tak bleh nak bagi pencerahan tentang comparison of HL dengan Shaklee. Ye la, saya faham, sebagai future consumer and customer you want the best for your body, so obviously kita akan buat comparison since dua-dua pun cemerlang kan. 

But fret not, kepada yang masih, tetap tertanya-tanya, cousin saya, Kak Aishah Amin, she used to consume HL. So she posted on her blog perbezaan yang beliau dah rasa lepas consume dua-dua product. Jom kita baca tentang pengalaman beliau k.

_________________________________________________________________________________


Slimming : Shaklee vs. Herbalife

OK hari ini saya nak buat sedikit perbandingan pengurusan berat badan dua jenis produk yang semakin popular dan 'logik' pada pendapat saya la. walaupun sebenarnya anda boleh slimming secara semulajadi dengan mengamalkan kalori defisit serta bersenam, tetapi realitinya kebanyakan orang menjalani gaya hidup yang tidak kondusif seperti kekangan masa dsb. dan juga tak cukup kekentalan hati. Maka sedikit 'bantuan' diperlukan dalam proses nak kurus secara sihat, iaitu supplement dari Shaklee ATAU pengganti makanan dari Herbalife.
eh kuih goyang tu pun sodap..real food haha
Saya pernah mengamalkan Herbalife jadi saya amat faham logik di sebaliknya. Saya tak berjaya mengurangkan berat sangat kerana sifat saya yang gemar makanan. Herbalife menawarkan pengganti makanan dengan Formula 1, Formula 3 yang tinggi protein serta teamix yang membantu metabolism. Herbalife mencadangkan penggantian dua hidangan harian dengan pengambilan formulanya yang tinggi protein dan rendah kalori. Bila anda dapat mengawal keinginan terhadap snek2 manis serta pengambilan karbohidrat lainnya, maka mungkin akan dpt mengurangkan berat dengan jayanya.

Shaklee pula menawarkan 2 supplemen yang berfungsi untuk detox dan bakar iaitu Herblax/Alfalfa dan juga Lecithin/Omega Guard. Kemudian ada juga produk seakan Formula 1/Formula 3 dari Herbalife iaitu Cinch Shake, dan ESP Soy Isolate Protein dan juga produk seakan Teamix iaitu Cinch Tea.
cinch tea untuk metabolism

Apa yg berbeza antara ESP dan F1/F3 adalah kandungan protein dalam ESP ada 50g dalam setiap 100g, manakala F1 ada 35g protein setiap 100g, manakala F3 pula 83g setiap 100g. ESP bukan produk pengurusan berat badan yang disyorkan Shaklee akan tetapi Cinch Shake merupakan produk yang dicipta untuk tujuan itu. Apa yg berbeza dengan Herbalife, Cinch Shake diformulakan dengan LEUCINE, yang berupaya mengekalkan otot semasa penurunan berat badan.

LEUCINE adalah protein penting yang sering digunakan oleh atlit. Ia berfungsi :


  • memberi rasa kenyang lebih lama
  • beri signal kepada tubuh untuk mengekalkan otot disamping menambahnya
  • menyokong penambahan kadar metabolic akibat daripada pengekalan otot.
Jadi pengambilan Cinch akan mempercepatkan proses penurunan berat dengan fungsi formula LEUCINE yang wujud di dalam Cinch Shake. 
Cinch Shake diformulasi untuk membreakoutkan dari kitaran diet tidak sihat

Set slimming Shaklee yang juga datang dengan fungsi detox, dan pelarutan lemak juga membantu banyak dalam memberi keberkesanan yang lebih kepada program diet anda.

Apa pun dalam apa jua program diet Herbalife ke Shaklee ke, jika anda tak kawal pemakanan dan melantak juga macam biasa, memang agak sukar nak nampak kesan cepat. Susah juga jika Lecithin tu dijadikan passport untuk melantak dengan lebih banyak..susah nak kata..huhu

_________________________________________________________________________________

So there you go, Saya harap, kepada yang masih lagi tertanya-tanya ape perbezaan antara Shaklee dan HL anda boleh melakukan perbandingan sendiri, beli kedua-duanya mungkin?? hehe. Pape pun, result may very to each and every individual as this is her reviews. Kalau tanya saya, obviously saya akan jawab SHAKLEE la. Berat menten, kesihatan pun semakin baik. Alhamdulillah. hehe..dan seperti yang Kak Aishah cakap, kawal pemakanan secara sihat itu penting sebab ini benda paling basic untuk kawal berat.

Pada yang berminat nak memulakan weight loss journey secara sihat dan sudah bersedia untuk bertabah read: Discipline 
Jangan malu untuk hubungi saya ok?
Lina Zainal | lina.zainal.shaklee@gmail.com | whatsapp: 0126065927

Thank you for reading this entry. Till next time

4 comments:

  1. lechitin dan alfafa utk ap plak ye??

    ReplyDelete
  2. lechitin dan alfafa utk ap plak ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Najia: Lecithin berfungsi untuk emulsify lemak dalam badan..pecahkan dalam bentuk kecil-kecil supaya tidak melekat pada dinding salur darah/ badan.

      Alfalfa: bertujuan untuk detox, bawa keluar lemak-lemak yang dah dipecahkan oleh lecithin tadi keluar dari badan kita melalui proses pembuangan secara normal. alfalfa juga bantu untuk mengalakkan water retantion dalam badan. bila belaku water retention, badan akan rasa bloated dan mengembang( orang selalu panggil berat air).

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete